Je bekijkt nu Vuurwerktips voor je bange hond

Vuurwerktips voor je bange hond

December mag voor de meesten van ons wel een feestmaand zijn, voor veel honden is het dat zeker niet. Al vroeg in de maand begint het knallen van vuurwerk met een hoogtepunt op oud en nieuw. Met deze ‘vuurwerktips voor je bange hond’ kun je je hond door deze maand heen te helpen.

Angst voor knallen

Eén op de twee honden heeft angst voor vuurwerk en moeite met harde knallen. Hoe komt het dat er zo veel honden bang zijn? Daar zijn verschillende redenen voor.

  • De hond heeft als pup weinig harde geluiden meegekregen of is als jonge hond op een verkeerd moment (in een angstfase) ontzettend geschrokken van een hard geluid.
  • De hond is zich één keer echt rot geschrokken omdat een rotje heel dichtbij kwam. Dat kan genoeg zijn om de hond een angst voor vuurwerk te laten ontwikkelen, terwij deze ervoor niet bang was.
  • Pijn kan een oorzaak zijn. Dat klinkt misschien gek, maar als een oudere hond met artrose een knal hoort en in reactie zijn spieren aanspant kan dat pijnlijk zijn en de schrik verergeren. Een hond met oorontsteking zal ook niet blij zijn met hard geluid.
  • De hond kan genetische aanleg hebben om bang te zijn. Er wordt alleen met werkjachthonden gefokt als zij schotvast zijn. Die pups zijn doorgaans automatisch ook schotvast en dus niet bang van knallen.  Maar omgekeerd is ook het geval. Zijn een teefje of reu bang. Dan geven zij die angst ook door in de erfelijke aanleg van een pup.

Eén op de twee honden is dus bang voor harde knallen. En bij vuurwerk koppelt een hond daar vaak nog meer dingen aan, zoals lichtflitsen en kruit. Een voorbeeld; toen de hond een keer enorm schrok van een harde knal, rook hij kruit. Als hij nu een dag na het vuurwerk buiten komt en alleen kruit ruikt is hij al bang. Of toen we in het donker buiten liepen was er een harde flits en knal. Nu wil hij liever niet meer in het donker naar buiten.

Vuurwerktips; wat kun je doen?

  • Je kunt je hond langzaam laten wennen aan geluiden. Maar dan mag je de stressgrens niet over gaan. Zet eind november/begin december al dagelijks een cd met vuuurwerkgeluiden aan. En kijk of de hond ontspannen in zijn mand blijft liggen als je om de paar dagen het volume een standje opvoert. Wordt de hond onrustig, dan ga je te snel en dus weer een standje zachter.
    Er is geen snelle methode om een hond te laten wennen aan iets waar hij bang voor is. Doe je dit proces overhaast, dan wordt de angst alleen maar erger.
  • Heb je een oude hond of een hond met een pijnlijk fysiek probleem dat een rol kan spelen bij schrik, geef dan in overleg met de dierenarts pijnmedicatie. In ieder geval op oudjaarsavond.
  • Zorg dat de hond zich veilig voelt op oudjaarsavond. 
    – Zorg voor een veilig plekje. Een bench met een deken er overheen kan een veilig holletje zijn. Of een tafeltje met een kleed erover. Vaak wil de hond wel in de buurt van zijn baasjes zijn, maar niet te veel in de drukte. Zoek een geschikt plekje in de woonkamer en doe dat al de week voorafgaand aan de avond zelf, zodat het herinrichten geen onrust geeft.
    – Zoekt de hond contact of steun als hij het spannend vindt, geef dat dan ook. Blijf zelf dan rustig, ga niet betuttelen, maar biedt dat been om tegenaan te leunen en sla een arm om je hond als hij dat opzoekt.
    Plan het uitlaten op een tijd dat het nog rustig is en op een plek waar het rustig is met vuurwerk. ’s Ochtends en/of ’s middags een flinke wandeling in het bos is ideaal. En dan ’s avonds voordat het vuurwerk losbarst nog even de behoefte doen.
    – Woon je in een stad? Dan kun je overwegen oud en nieuw op een vuurwerkluw vakantiegebied te vieren. Lekker weg van de drukte.
    – Doe op oudjaarsavond de gordijnen dicht en de radio aan zodat de hond het vuurwerk minder opmerkt. 
    veiligheidstuigZorg dat je hond niet kan ontsnappen wanneer hij in paniek raakt. Heb je een hond die erg angstig is voor vuurwerk? Doe die een veiligheidtuig (anti-ontsnappingstuig) aan bij het uitlaten en laat hem niet loslopen gedurende de periode dat er vuurwerk afgestoken wordt.
    – Doe in de maand december wat extra snuffelspelletjes en geef de hond regelmatig een kauwbotje of vul een Kong. Neuswerk en kauwen verlagen stress die een hond gedurende de dag heeft opgedaan. Maar ervaart een hond heel hoge stress, dan zal hij beide niet willen doen.

Kalmerende middelen

Een dierenarts kan reguliere kalmerende middelen voorschrijven. Ga er zelf niet mee experimenteren. Vroeger werd Vetranquil bijvoorbeeld veel ingezet, maar dat middel verslapt het lichaam, maar laat de geest scherp. Je kunt je voorstellen dat angst alleen maar erger wordt als je hem vol ervaart, maar niet kunt vluchten.Verder zijn er veel ‘alternatieve’ ondersteunende middelen op de markt. Een snelle greep hieruit zijn bijvoorbeeld:

  • Thundershirt; een thundershirt geeft een constante druk rondom de borstkas van de hond. Deze druk heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Druk wordt ook toegepast bij pasgeboren kinderen (inbakeren) en mensen met een angststoornis. Het dragen van een thundershirt moet je je hond wel aanleren.
  • Natuurlijke supplementen specifiek voor dieren, bijvoorbeeld van het merk PUUR: PUUR Rust voor meer ontspanning zonder te versuffen. Die begin je vaak vroeger in de maand. PUUR Nervositeit tegen angst voor harde geluiden (vuurwerk) en onrust van drukverschil (onweer). Meer geschikt voor het moment zelf.
  • Essentiele olie Stress Away van Young Living; een blend van oliën die helpen ontspannen.
  • Bach Bloesem Remedies; Rescue Remedie of een speciale Vuurwerkremedie, die ik per november weer beschikbaar heb. Met de Vuurwerkremedie begin je bij voorkeur half december. Met de Vuurwerkremedie heb ik, o.a. met honden van mijn cursisten, goede ervaring, Lees hier meer over de Vuurwerkremedie.

Fijne feestdagen

Kortom, begin niet alleen op tijd met nadenken over je kerstdiner, maar ook met de planning van oud en nieuw voor je hond. Zo kunnen jullie allebei met minder zorgen de decembermaand doorkomen.

Ik wens jullie hele fijne feestdagen!!

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Vraag er gerust naar tijdens de training.
Deel dit artikel