HappyDogz; dé hondenschool in 't Gooi voor speurtraining en inburgering van buitenlandse honden

Speurtraining

speuren Jip en VeroniqueTijdens de speurtrainingen leren we de hond speuren we op één specifieke menselijke geur (een vermiste persoon). Deze manier van speuren is ook bekend als ‘praktijkspeuren’ en kent zijn origine bij de Royal Canadian Mounted Police. 

Van oorsprong werd het ingezet om vermiste personen te zoeken. Tegenwoordig wordt het meest recreatief beoefend, als spel voor de hond en diens baasje. Een leuk en therapeutisch spel, zo is gebleken. Niet voor niets is deze tak van sport zo populair geworden in Nederland de afgelopen 10 jaar. 

Wat er zo leuk aan is? Probeer het zelf!

Vraag en antwoord over speuren:

Ja! Elke hond kan speuren. Groot, klein, jong of oud, ras of rasloos dat maakt niet uit. 

Het speuren gebeurt aangelijnd en dus fysiek gezien gecontroleerd. Mentaal gezien is speuren tamelijk hard werken; het vergt veel concentratie om die ene geur vast te houden en te blijven volgen. 

Een hondenneus en de hersenen zijn ingericht op geurverwerking en onderscheid maken in geur. Je vraagt dus iets van de hond waar hij eigenlijk voor ‘gemaakt is’. Tijdens het speuren mag hij even helemaal hond zijn!

Tijdens de trainingen nodigen wij de hond uit om te gaan speuren. Er wordt geen dwang gebruikt. Het moet altijd een spelletje zijn voor de hond om de ‘vermiste persoon’ te zoeken en te vinden. Alleen dan blijft de hond gemotiveerd en blij. Het baasje helpt de hond bij het vinden van het juiste spoor. Door dat teamwerk is het een spel voor twee. 

Na afloop van een speurtraining is de hond moe maar voldaan. Zowel fysiek als mentaal.

Een hond mag doen waar hij als hond voor ‘gemaakt is’; zijn neus gebruiken. Op uitnodiging en zonder dwang. Logisch dat een hond daar blij en relaxed van wordt. Speuren vraagt een hoge concentratie van de hond. De hond is dus ook mentaal moe na een training. En daarnaast wordt eerder opgebouwde stress versneld afgebroken tijdens dit neuswerk. Alles bij elkaar is het daarom heel geschikt voor onzekere honden, voor drukke honden of honden met lichte gedragsproblemen.

Omdat de hond tijdens speuren altijd aangelijnd is, is de fysieke belasting voor de hond beperkt. De hond rent niet tijdens het speuren, er worden geen snelle stops of wendingen gevraagd van de hond, kortom het is een mooie gelijkmatige training / beweging. Daarmee is het één van de weinige sporten die je met je hond kunt doen als hij nog niet uitgegroeid is, al op hoge leeftijd is of een lichte blessure of HD heeft. (Dat laatste natuurlijk altijd in overleg met je dierenarts.)

Om te beginnen ben je lekker een uurtje buiten bezig in de natuur. Terwijl je hond speurt heb jij ook een taak om de hond te helpen op het juiste spoor te blijven. Dat doe je door je hond te ‘lezen’. En het lezen van de kleine signalen van de hond is iets dat je nóg meer zult leren tijdens de trainingen. Je leert je hond dus op een andere manier kennen.

Speuren is een leuk spelletje voor de hond en daar maak jij deel van uit. Door de intensieve samenwerking tijdens het speuren groeit de band tussen jou en je hond. Het is niet alleen geweldig voor de hond als jullie na een lang spoor de ‘vermiste persoon’ terugvinden, maar ook voor jou een kick. 

De speurtrainingen vinden plaats in de natuur in ‘t Gooi (Huizen, Laren, Hilversum). Er zijn hier prachtig gevarieerde terreinen met bos en hei beschikbaar. Voorafgaand aan de training wordt de exacte locatie doorgegeven.

speurhond in actie HappyDogz

Twijfel je nog?
Meld je aan in voor een gratis proefles, dan laat ik je ervaren wat er zo leuk is aan speuren.

Sluit Menu