HappyDogz; dé hondenschool in 't Gooi voor speurtraining en inburgering van buitenlandse honden

Wie ben ik?

Veronique de Jong van HappyDogzIk ben Veronique de Jong; gediplomeerd kynologisch instructeur en ook enthousiaste hondenliefhebber. Ik heb met mijn eigen hond gemerkt dat een cursus of training volgen erg leuk kan zijn, zowel voor jezelf als je hond. Als dat op een positieve manier gebeurt, dan versterkt het de band met je hond en hou je er een tevreden en prettige hond aan over. Bij de trainingen die ik geef zijn dat belangrijke uitgangspunten.

Van liefde voor honden naar instructeur

Veronique de Jong & Jippie van HappyDogzAl sinds mijn jeugd ben ik gek op honden. Ik wandelde met honden, paste op en maakte zelfs een serie tv-programma’s over honden.  

Mijn hond Jippie
Tot begin 2020 had ik een 18-jarige Jack Russellmix Jippie. Het was een herplaatser die ik als 1-jarige heb geadopteerd. Het bleek een allround hondje te zijn dat tot op hoge leeftijd bijna alles wat we samen ondernamen leuk vond. Daardoor heb ik kennis gemaakt met veel verschillende hondendisciplines; o.a. gehoorzaamheid, behendigheid, flyball en speuren. 

Instructeurservaring
Geïnspireerd door het trainen van Jippie heb ik een opleiding gevolgd tot kynologisch instructeur en heb ik een periode gehoorzaamheid en behendigheid gegeven bij een kynologenclub. Omdat ik de groepen daar te groot vond en liever meer maatwerk gaf ben ik in 2009 gestart met HappyDogz.

Jarenlang gaf ik bij HappyDogz puppycursus en opvoedingscursussen, zowel in groepsverband als privéles. Uiteindelijk werkte ik het liefste 1-op-1 met herplaatsers. Die vragen soms nét wat andere aandacht dan de honden die vanaf pup bij één eigenaar zijn geweest. 

Waarom specialiseren in buitenlandse herplaatsers en speurtrainingen?

rasloze buitenlandse hondHerplaatsers
In mijn cursussen voor (toen ook al vaak buitenlandse) herplaatsers merkte ik dat je door precies dát te bieden wat de combinatie nodig heeft soms de wereld van verschil kunt maken. Waardoor ik de week erop veel blijere honden en blijere baasjes terug zag. Geweldig!
Gedurende de jaren nam het aantal buitenlandse (ex-zwerf)honden dat naar Nederland komt enorm toe. Veel daarvan hebben een ‘rugzakje’. Ik vind het mooi om die combinaties een stap op weg te helpen naar een fijne band en een prettige huishond.

Speuren
speuren Veronique en SuusNadat ik begon met speuren heeft het me nooit meer losgelaten. Aanvankelijk trainde ik bij Henk Bouman van het Speurhonden Training Center. Daarnaast heb ik een reeks thema trainingen gevolgd bij Cor Oldenburg van Speurhonden Instructie School; de grondlegger van het Praktijkspeuren in Nederland. Vervolgens heb ik langere tijd getraind bij Speurinstructeur Annemarie Siekman, die me verder heeft opgeleid tot speurinstructeur. Op dit moment speur ik, met mijn jonge Jack Russell Suus, bij collega Margy Jansz van SpeurNeusTraining.

Honden zijn helemaal ingericht op neusgebruik. Tijdens het speuren mogen ze dat talent volop gebruiken en dan zie je dat ze helemaal in hun element zijn. Dan zie ik blije honden. En dat wil ik jullie ook graag laten zien en ervaren.