Je bekijkt nu Kijk uit voor grasaren

Kijk uit voor grasaren

Deze tijd van het jaar zijn er weer veel grasaren in het lange gras. Een grasaar is het zaad van een wilde grassoort. De losse grasaren kunnen door hun weerhaakjes ‘kruipen’ en juist dat maakt ze zo gevaarlijk voor honden die in lang gras struinen. Dus kijk uit voor grasaren!

Waar veroorzaken grasaren problemen bij de hond?

Oren
Een hond met een aar in het oor gaat schudden met het hoofd,  het hoofd scheef houden, krabben aan het oor en soms daarbij janken. Neem dit serieus! Een grasaar in het oor kruipt steeds verder naar binnen en kan tegen het trommelvlies drukken en zelfs er doorheen prikken. Het is heel pijnlijk, gaat makkelijk ontsteken en kan doofheid tot gevolg hebben. 

Ogen
Een oog met een aar erin traant en de hond kan in de ogen wrijven met een poot. Soms kun je een deel van de aar nog zien, maar deze verdwijnt snel achter de oogbol. Ook dit is erg pijnlijk voor de hond en kan leiden tot ontstekingen en blijvende schade aan het oog.  

Pootjes
Vaak herken je een grasaar in een poot aan een gaatje in de huid waar de hond eindeloos aan likt of dat de hond mank loopt (grasaar in de voet). Als de grasaar nog zichtbaar is haal je hem er zelf uit.  Als er alleen een gaatje zit en de huid is rustig, even in de gaten houden, dan heeft de hond waarschijnlijk zelf de grasaar verwijderd. Zweert de wond (nadat jij of je hond een grasaar hebt verwijderd) dan zit er waarschijnlijk nog een deel van de aar in het gaatje. 

Neus
Te herkennen aan overmatig en aanhoudend niezen of wrijft met een poot over de neus.

Keel
Een hond met een grasaar in de keel hoest veel.

Mijn hond heeft een grasaar, en nu?

grasaarAls je de grasaar makkelijk kunt verwijderen, doe dat dan meteen. Lukt dat niet (helemaal), ga dan naar de dierenarts voor hulp. Bij oog en oor écht zo snel mogelijk doen om permanente schade te voorkomen.

Hoe kun je schade door grasaren voorkomen?

Het is lastig om schade door grasaren te voorkomen. Wat je wel kunt doen in de tijd dat de grasaren er zijn is:

  • Niet spelen met de hond (balletjes gooien) in hoog gras met grasaren.
  • De hond goed controleren na elke wandeling, met name als deze in hoog gras heeft gelopen.
  • Eventuele grasaren op de vacht direct verwijderen.

Kortom; kijk uit voor grasaren als je met je hond op pad gaat. Als je alert bent op bovenstaande probleemsignalen en direct actie onderneemt, dan bespaar je je hond veel ongemak!

Deel dit artikel