Ik hoor het echt heel regelmatig. “Dat kan ie best ophouden hoor, als ik een keertje lang moet werken.” En zo zit hun hond dan ineens een werkdag van 8 uur (of incl. reistijd zelfs 10 uur) alleen thuis. Laten we de discussie over het alleen thuis blijven voor het gemak even parkeren. Inderdaad, vaak houdt hun hond ‘het’ keurig op tot ze thuis zijn. Dus dat is het bewijs dat het makkelijk kan, toch? Of niet?
Stel je voor dat je in een vliegtuig (met defect toilet) onderweg bent naar New York. Dat is een lange zit. Een heel lange zit. Doe jij het dan in je broek? Of probeer je met man en macht alles binnen te houden?
Om even bij mezelf te blijven. In zo’n situatie kan ik het denk ik ook wel 8 uur ophouden. Maar om nou te zeggen dat ik lekker ontspannen zit? Absoluut niet!
En 's nachts dan?
Maar hoe zit dat dan ’s nachts? Want dan gaat je hond ook niet tussendoor uit (tenzij je een pup of oude hond hebt). Als een hond diep slaapt, vertraagt de urineproductie. En een hond die stil ligt heeft doorgaans ook minder aandrang om te ontlasten. Zodra zij wakker worden en bewegen dan komt dat alles weer meer op gang.
Puppy en oude hond
Voor puppies geldt dat hun sluitspieren nog niet helemaal ontwikkeld zijn en je tot 1 jaar oud nog regelmatig een ongelukje kunt hebben. Ook oudere honden hebben soms meer moeite om hun behoefte lang op te houden. Dat geldt helemaal voor oudere honden die wat dementeren en daardoor onrustig zijn of een afwijkend slaapritme hebben. In die gevallen vraag je dus om ongelukjes als je ze lang niet uitlaat.
Conclusie
Je hond kan ‘het’ misschien heel lang ophouden, maar het is wel ongemakkelijk en niet comfortabel. Is het dan niet diervriendelijker om die buurvrouw of kennis te vragen om even een klein rondje met je hond te lopen?