Beste werkgever,
Je medewerker wil naar huis omdat de hond ziek is. Mmm, ja, hoe ga je daarmee om?
Bij een ziek kind is het duidelijk, natuurlijk moet je dan naar huis.
Maar wat doe je als een huisdier ziek is? En wat als het heel ernstig ziek is? Of erger nog, als je het moet laten inslapen? “Oké, bij inslapen gaan we niet moeilijk doen. Die ochtend kun je erbij zijn. Maar direct daarna…”
Nog al te vaak wordt een hond (of ander huisdier) niet als gezinslid gezien. En nee, het is geen bloedverwante, maar je draagt er eenzelfde soort zorg voor. Het dier heeft een afhankelijkheid, zoals een kind die van je heeft. En je kunt er liefde van ervaren, vergelijkbaar met die van een kind, met een onvoorwaardelijkheid waar een partner nog van kan leren.
Je kunt er daarom ook flink ‘last van hebben’ als je dier ziek is. Het is namelijk afhankelijk van jou om het te helpen. En je kunt intens verdriet en rouw ervaren als je er afscheid van moet nemen.
Als je ouders, broers of zussen ziek zijn of wegvallen is dat heel heftig. Iedereen begijpt dat. En dat je bij overlijden tijd nodig hebt om te rouwen, uiteraard!
Maar die familieleden wonen niet bij je in huis. Bij het wegvallen ervan wordt meestal niet je hele dagelijkse ritme veranderd. En je ervaart het meestal niet in elke stap die je in je eigen huis neemt. Het ziek zijn of wegvallen van een dier wel. De – soms intensieve – zorg voor je dier, komt alleen bij de houder van het huisdier op het bordje. De overgang na wegvallen van je dier is daardoor helemaal groot.
Bovendien moet je als eigenaar meestal het euthanasie vraagstuk zelf beantwoorden. Iets dat menig eigenaar stress geeft en een schuldgevoel (“Ben ik niet te vroeg?””Was ik niet te laat?” en “Wie ben ik om voor god te spelen en hierover te beslissen?”).
Kortom, als een medeweker een volgende keer vrij nodig heeft in verband met de zorg voor een dier of met het afscheid van een huisdier, wees dan begripvol en probeer ruimte te geven. Voor die medewerker heeft de ziekte (of het afscheid) van het dier mogelijk erg veel impact. Voor hen is het niet ‘maar een hond’ of ‘maar een kat’, maar een onderdeel van hun gezin. Al heeft het vier poten en een staart.