Bach Bloesem Remedies voor honden

Bach Bloesem Remedies helpen emoties en gemoedstoestanden meer in balans te komen. Zij zijn dus goed in te zetten bij angst, onrust, trauma’s, moeite met wennen aan een nieuwe situatie etc. Ik heb door het Bach Centre erkende opleidingen gevolgd om Bach Bloesem Remedies te kunnen inzetten. Ik richt me daarbij vooral op het gebruik bij honden. Veel mensen kennen alleen de Rescue Remedy en hebben daar goede ervaringen mee. Maar het systeem biedt zoveel meer dan alleen de Rescue Remedy.

Wat is het en hoe werkt het?

Bach Bloesem Remedies - StarDr. Edward Bach was een Engelse arts, bacterioloog, homeopaat en kruidengenezer uit het begin van de 20e eeuw. Hij is de grondlegger van de Bach Bloesem Remedies. Hij merkte in zijn werk als arts dat er weinig aandacht was voor de mens achter de ziekte, terwijl die heel bepalend is voor herstel en genezing. Daarom wilde hij een geneeswijze ontwikkelen gericht op de gemoedstoestand en de persoonlijkheid van een individu. Het moest een eenvoudig systeem zijn, zelf toe te passen en veilig in gebruik. 

Met zijn kennis als genezer ontwikkelde hij een nieuw systeem op basis van veilige planten. Na jaren van testen definieerde hij 38 remedies op basis van bloesems om mensen te helpen meer evenwicht in hun gemoedstoestanden terug te vinden. Elke remedie is toegespitst op een specifieke gemoedstoestand of emotie. 

Het is een energetische geneeswijze, die alleen een positieve, genezende werking heeft en geen negatieve. 
Dat klinkt misschien helemaal niet eenvoudig, maar in de praktijk valt dat wel mee. Om met de woorden van Dr. Bach te spreken: “Als ik honger heb eet ik. Als ik bang ben, neem ik Mimulus”.

Waarom voor honden?

Net als mensen hebben dieren emoties en gemoedstoestanden. Ze zijn blij, bang, nerveus etc. Emoties, ervaringen en veranderingen kunnen, net als bij ons, voor dieren ook overweldigend zijn. Soms zo erg dat hun persoonlijkheid uit evenwicht raakt. Als een dier niet lekker in zijn vel zit en dat laat het dat vaak zien in ‘vreemd’ of ongewenst gedrag. Met gedragsbegeleiding of training kun je de hond leren omgaan met die gevoelens en welk gedrag wij liever willen zien. Maar als je dat combineert met de Bach Bloesem Remedies help je de hond van binnenuit om zich anders te gaan voelen. En zo kunnen vreemde gedragingen weer makkelijker verdwijnen.

angstige hondNeem het voorbeeld van een hond die uit het buitenland geadopteerd is. Hij heeft een serie ’trauma’s’ achter elkaar gehad; gevangen, in een asiel opgesloten, gecastreerd, op transport gezet, in een huis bij een vreemd gezin geplaatst etc. Het is niet gek als dat een hond wat (te) veel wordt.
Vanuit gedragsbegeleidings perspectief geef je die hond rust, ruimte en regelmaat, wat hij heel hard nodig heeft. Met Bach Bloesem Remedies kunt je bovendien de hond helpen om deze trauma’s te verwerken en zich minder angstig en wat meer thuis te voelen.

Elke hond die een heftige emotie laat zien of zich ‘niet zoals normaal’ gedraagt kan gebaat zijn bij een Bach Bloesem Remedie. Denk bijvoorbeeld aan een hond met vuurwerkangst of verlatingsangst.

Bach Bloesem Remedie op maat

In een flesje voor een hond kan ik remedies combineren. Het is maatwerk; samengesteld op de situatie en de gemoedstoestand van jouw hond op dat moment. Ook hou ik rekening met het karakter van je hond.
Om goed te kunnen beoordelen wat de kern van een gedraging is wil ik de eigenaar uitgebreid spreken en vaak ook de hond zien. Voor mijn vaste cursisten is dat vaak makkelijk te combineren. Voor niet-cursisten maken we een aparte afspraak. Uitzondering daarop is de vuurwerkremedie die ik in december/januari beschikbaar heb en een 1e remedie voor de geadopteerde buitenlandse hond wanneer die in Nederland aankomt. Die zijn zonder afspraak te bestellen.

Bach Bloesem Remedies voor honden geef je 4x daags 4 druppels. Dat doe je het beste op een kluifje of ander lekkers.

3 standaard remedies

Remedie voor de net geadopteerde hond

Happydogz Adoptieremedie van Bach Bloesem RemediesBij een adoptie ervaart een hond vaak veel onrust, onzekerheid en daardoor ook vaak angst. De Adoptieremedie is speciaal samengesteld om je hond direct na de adoptie gerust te stellen en te helpen wennen aan alle recente veranderingen.
Lees meer…

Remedie tegen vuurwerkangst

Bach vuurwerkremedie HappyDogzDe vuurwerkremedie helpt de hond rustiger te blijven en zich minder angstig te voelen tijdens de vaak beangstigende vuurwerkperiode. Idealiter start je half december met geven van deze remedie. Je hebt met 1 flesje dan genoeg tot en met eerste week januari.
Lees meer…

De Bach Rescue Remedy

Bach Rescue Remedie stock bottleDe Rescue  Remedy is een – door dr. Bach – samengestelde standaard remedie die kalmeert bij hoge schrik, hoge angst en hoge spanning. 
Wil je er meer over weten en lezen hoe je zelf een gebruikersflesje aanmaakt? 
Lees dan hier verder…

Vraag en antwoord over Bach Bloesem Remedies:

Nee, de emotie is hetzelfde bij een kleine of grote hond. Als een emotie heftiger is mag je wel – naar behoefte – tot maximaal 6x per dag geven. Maar het blijven 4 druppels per keer.

Je geeft je hond 4x per dag 4 druppels van de remedie op een klein stukje brood of op wat lekkers. Dat doe je het liefste als eerste van de dag, als laatste van de dag en 2x er tussenin.
Geef de druppels liever niet in een bak voer, want de opname ervan gaat het beste via de slijmvliezen van de mond.
De flesjes hebben een glazen pipetje om de druppels te doseren. Druppel uit veiligheidsoverwegingen niet met het glazen pipetje direct in de mond van je hond.

Bach Bloesem Remedies werken op een ander systeem, namelijk op een emotie. Zij zijn volstrekt veilig te combineren met reguliere geneesmiddelen en homeopathie.

Het kan zijn dat je eerder niets gemerkt hebt. Dat kan door het volgende komen:

  • Je hebt niet 4x daags de 4 druppels gegeven
  • Mogelijk heb je de verschillen niet opgemerkt. Het is een subtiel systeem. Als een probleem in maanden is opgebouwd is het niet in 2 dagen weg. Geef het wat tijd. En misschien zie je iets anders veranderen dan je verwacht had. Om als voorbeeld vuurwerkangst te nemen. Met de remedie zal de angst niet volledig weg zijn, maar beter te doen voor je hond. Vaak binnen veel relaxter, terwijl buiten zijn nog steeds spannend voor hem is.
  • Mogelijk heb je destijds niet de juiste remedie gebruikt voor jouw hond.

Zolang je hond het nodig heeft!
Als een probleem in jaren opgebouwd is gaat dat niet in 2 dagen weg. Ook de trauma’s van een buitenlandse hond (zie het voorbeeld in de algemene beschrijving hierboven) zijn niet in 2 weken weg. Observeer je hond en bepaal samen met mij waar hij op dat moment nog behoefte aan heeft. 

Het is overigens aan te bevelen om de persoonlijkheidsremedie altijd te gebruiken. De persoonlijkheidsremedie is er voor het gedrag dat jouw hond vaak laat zien en zeker zodra deze onder druk staat. Neem bijvoorbeeld een Mechelse herder, die gedreven doorgaat met de taken die je hem voorschotelt. Of dat nou pakwerk, speuren of ballen ophalen is. Hij zou dat doen tot hij er dood bij neervalt. Dat zit namelijk in zijn persoonlijkheid. De juiste persoonlijkheidsremedie kan de hond meer laten ontspannen en rust geven.

De Rescue  Remedy is een – door dr. Bach – samengestelde standaard remedie die een hond kalmeert bij hoge schrik, hoge angst en hoge spanning. Denk b.v. aan een bezoek aan de dierenarts of een ongeval. De betere drogist verkoopt stock bottles van de Bach Rescue Remedy. Een stock bottle is een basisflesje van een remedie (met de Bach handtekening op het etiket) op een basis van alcohol.

De Bach Bloesem Remedies voor dieren zijn exact gelijk aan die voor de mens. Toch zie je in de drogist of dierenwinkel ook een versie voor dieren in iets andere verpakking en basisvloeistof. Namelijk als spray of op basis van glycerine (ipv alcohol). De spray is vaak onplezierig voor dieren en zou ik niet aanbevelen. De glycerine smaakt minder prettig. Als je een gebuikersflesje aanmaakt van de Rescue op basis van water dan is het alcoholpercentage zo laag dat het niet ongezond is voor de hond.

De stock bottles (de basisflesjes met de Bach handtekening op het etiket) zijn op basis van acohol. Die zijn heel lang houdbaar. 
Ik maak voor jou een 30 ml gebruikersflesje op basis van bronwater. Die is daardoor maximaal 3 weken houdbaar. Bij toediening 4x daags 4 druppels is het flesje dan precies op.

Zo snel mogelijk. Dat is meestal direct de eerste dag bij jou thuis. Een Bach Bloesem Remedie op maat helpt je hond bij de ‘landing’ op zijn nieuwe stek. 

Ga je zelf je dier ophalen in het buitenland dan kun je ook al starten met de Rescue Remedy, die is verkrijgbaar bij de apotheek en betere drogist. Deze is bestemd voor noodsituaties, zoals bezoek aan de dierenarts, na enorme schrik en ook zo’n transport. Geef de druppels op een kluifje. Eet je hond niets meer van de stress dan is het ook mogelijk Rescue Remedy (voorzichtig) op de oren te masseren.

Wil je meer weten over Bach Bloesem Remedies of een afspraak maken?
Neem dan even contact op.